Bitlis yemekleri

Yazan: Unknown - 15 Temmuz 2013 Pazartesi | 18:09

CİGER TABLAMASI


içindekiler

1 koyun ciğeri  4 su bardağı ince bulgur
  • Tuz
  • karabiber
  • 1 tatlı kaşığı reyhan otu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3-4 çorba kaşığı tereyağı
  • Koyun ciğerini ince ince kıyın ya da kıyma makinasında çekin bulguru ekleyip iyice yoğurun. Tuz, karabiber ve reyhanotu ilave edip köfte hamuru haline getirin.
  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Yassılaştırarak 1 cm kalınlığında köfteler yapın. Köfteleri 20-25 dakika dinlendirin. Bir tencereye su doldurup kaynatın. Köfteleri kaynar suda pişirip süzgeçle servis tabağına alın.
  • Tereyağını küçük bir tavada eritin. Kırmızı tozbiberi ekleyip kızdırın. Köftelerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.


KATIKLI DOLMA 

1 adet kara kabak250 gr kıyma2 adet iri kuru soğan1 çorba kaşığı kuru reyhan1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuzÜzeri için:1 kase yoğurt3-4 diş sarımsak2 çorba kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı :Bal kabağına benzeyen kara kabağın kalın kabuğu satırla soyulur. Ortadan ikiye kesilir, çekirdekleri çıkarılır. Kenarlarından şerit şeklinde kesilir. Kabak şeritlerin yumuşaması için üzerine tuz konur, hafif ovulur. (Yapış yapış olması normaldir.) Sonra yıkanır. Kıyma, rende soğan, reyhan, tuz, rende soğan ve karabiber iyice yoğrulur. Köfte gibi, ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Bu toplar şerit şeklinde kabaklara sarılır. Daha sonra dolmalar az suda, kısık ateşte haşlanır. Servis tabağına aktarılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yakılmış tere yağ-pul biber karışımı gezdirilir.






GARİ AŞI

Not: Bu kabağın çekirdekleri kuruyemiş olarak tüketilir. Malzemesi :1/2 kg. yıkanıp kesilmiş Gari otu1/2 fincan tane sumak1/2 fincan aşurelik buğday1 fincan ince köftelik bulgur1 fincan yağsız dana gulaş kıyma1 yumurtaTuz Karabiber
Yapılışı : İnce bulguru yağsız kıyma ile karıştırın. Yarım su bardağı su ilave ederek yoğurun. Bir yumurtayı içine kırın. Yumurta içine girince biraz cıvırsa az bulgur ilave edebilirsiniz. Yoğururken elinizi suyla ıslatabilirsiniz. Yoğurmaya devam ederek içine tuz ve karabiber ilave ediniz.Oluşan bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayınız ( Bu yuvarlak köftenin adı glorikdir ) Yaptığınız bu glorikleri bir tepsiye koyun. Diğer yanda taze sumağı yeterli miktar suda 10-15 dakika haşlayın. Su kırmızı bir görünüm aldığında sumakları süzüp atın. Bu suyun içine ıspanak gibi doğradığınız garileri ekleyin ve kaynatın. Bir taşım kaynatıp rengi değiştiğinde aşurelik buğdayı ekleyin. Buğday şişince hazırladığınız glorikleri ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın.


0 yorum:

Yorum Gönder