Kırşehir yemekleri

Yazan: Unknown - 24 Temmuz 2013 Çarşamba | 00:27

KEDİ BATMAZ





Malzemeler:
1 kaşık tereyağı,1 su bardağı pekmez,1 su bardağı su,2 adet kuru yufka,1 avuç ceviz,
Yapılışı:Yağ eritilir pekmez ve su karıştırılıp kaynatılır. Kuru yufka ekmek ufak ufak parçalanıp tepsiye üst üste dizilir. Tereyağı ve pekmez sıcak olarak üstüne dökülür. Bunlar karıştırıldıktan sonra bütün yufkanın üzerine karışım dökülür. Üzerine ceviz serpilir. Ondan sonra sıcak veya soğuk olarak servis yapılır






.Kırşehir'in yöresel tatlarından Çullama tarifi,


Malzemeler:

2 adet tavuk budu1 adet tavuk göğsü4 yemek kaşığı sıvı yağ4 bardak tavuk suyu2 su bardağı un1 yemek kaşığı salça
Üzeri için:Tereyağı, Pul biber
Yapılışı:Çullama için tavuğun but ve göğüs eti kullanılıyor. Etler düdüklü tencerede haşlanır. Un ve sıvı yağ karıştırılarak kavrulur, topaklanmadan kaçınmak için karıştırmaya ara vermemek gerekir. Düdüklü tencere dikkatlice açılır ve tavuklar kemiklerinden ayrılıp bir tabağa alınır. Diğer yandan kavrulan un ocaktan alınır ve bir tencereye aktarılarak suyla hızlıca karıştırılır. Ocağa alınan tencereye 1 yemek kaşığı salça da koyulur.Tencereye 4 bardak tavuk suyu ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Tencerenin kıvamına göre arada ek tavuk suyu ilave edilebilir. Tüm içerik cam bir tepsiye dökülür ve üzeri didilen tavuk etleriyle kaplanır. Tepsiye iyice kızdırılan tereyağı gezdirilir ve pul biberle süslenerek servis edilir. (isteğe ve damak zevkine göre, Kuzu kavurmadan da yapılabilir.)




Kesme Aşı,

Yağda, ince doğranmış soğan iyice pembeleştirilir. Salça, baharat ilave edilip hafifçe kavrulur. Su veya et suyu ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca haşlanmış yeşil mercimek ilave edilip bir müddet pişirilir (20-30 dakika) Daha sonra daha önceden kesilip hazırlanan kurutulmuş mantılar (erişteler) ilave edilip, bir sürede onunla pişirilir. Piştikten sonra indirilerek servis yapılır. Üzeri çeşitli yeşillikler veya baharatlar ile süslenerek servis edilir.






Kırşehir'in yöresel tatlarından Biber Göbeği tarifi,


Malzemeler:
3 kg. dolmalık yeşil biber,
2 yemek kaşığı kıyma,
1 buçuk yemek kaşığı salça,
1 adet soğan,
1 tatlı kaşığı pul biber,
Üzeri için;
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Dolmalık biberlerin sapları çekerek çıkarılır ve çekirdekleri temizlenir. Biberlerin iç kısımları bembeyaz çekirdeksiz kalıncaya kadar temizlenir. Bu arada soğan soyulur ve ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir ve soğan kavrulmaya bırakılır. Soğanlar pembeleşmeye başlarken tencereye salça da eklenir. Kıyma da eklenerek karıştırılır. Tencereye sıcak suyu da ilave edilir. Biberlerin göbek kısımları tencereye aktarılır. Pul biber ve tuzu eklenen yemek pişmeye bırakılır. Pişen yemek üzerinde sarımsaklı yoğurtla servis edilir



0 yorum:

Yorum Gönder