Polatlı Katmer
Malzemeler
1 Corba Kasıgı Sıvı Yag5 Su Bardagı Un
Yeterince Su
Tuz
İci İcin
1/2 Paket Margarin
3 Corba Kasıgı Tahin
5 Su Bardagı Unu Genisce Bir Kaba Alalım. Una Bir Tutam Tuz İlave Edelim. Ortasını Havuz Gibi Acarak Yavas Yavas Su Ve Sıvı Yag İlave Edelim. Yumusak Bir Hamur Haline Gelene Dek Yoguralım. Hamuru 15-20 Dakika Kadar Ilık Bir Yerde Dinlendirelim.
Yemegin Tarifi
Hazırladıgımız Hamurdan Yumurta Büyüklügünde Parcalar Koparıp, Esit Büyüklükte Bezeler Hazırlayalım. İlk Bezeyi Hafifce Unlanmıs Bir Zeminde Oklava İle Mantı Yufkası İnceliginde Acalaım.
Tahin Ve Erittigimiz Margarini Hazırladıgımız Yufkaların Üzerine Sürerek Rulo Yapalım. Bu Ruloyu Kendi Etrafında Döndürerek Gül Böregi Yapar Gibi Saralım. Bütün Bezeleri Bu Sekilde Hazırlayalım. Yufkaları, Yagının Donması İcin Bir Süre Buzdolabında Bekletelim.
Yufkanın Acıkta Kalan Ucunu İce Dogru Döndürelim. Buzdolabından Cıkardıktan Sonra Cok Fazla İnceltmeden Acalım. Bütün Rulolar Bitene Dek Devam Edelim. Katmeri Sac Veya Teflon Tavada Pisirerek Servis Yapalım.
Kara Kız Köftesi
Malzemeler:
2 Su Bardagı İnce Bulgur2 Corba Kasıgı Un
1 Corba Kasıgı Nisasta
1 Yumurta Akı
2 Cay Kasıgı Tuz
1 Corba Kasıgı Kuru Nane
Sosu İcin:
1 Su Bardagı Zeytinyag Veya Aycicek Yagı
3-4 Dis Sarımsak
1 Corba Kasıgı Biber Salcası
1 Tatlı Kasıgı Kırmızı Biber
1 Demet Maydanoz
1 Kahve Kasıgı KimyonYapılısı:
1- Bulgur Bir Tencereye Konur. Üzerine 1,5 Bardak Kaynar Su Dökülüp Kapak Kapatılır.
2- Bulgur Kabarınca, Un, Nisasta, Yumurta Akı, Kuru Nane, Tuz Konup İyice Yogrulur. (Gerekirse Ara Sıra Su Serpilir.)
3- Kücük Toplar Yapılıp Ortaları Parmak Batırılarak Cukurlastırılır. Kaynar Tuzlu Suda 5- 6 Dakika Haslanır.
4- Sudan Alınıp Servis Tabagına Konur.
5- Sarımsak Ayıklanıp Dövülür. Kızgın Zeytinyaga İlave Edilip Karıstırılır. Biber Salcası, Kırmızı Biber, Kimyon, Tuz Atılıp Köftelerin Üzerine Dökülür Ve Karıstırılır.
6- İnce Dogranmıs Maydanoz Yaprakları İle Süslenir.
ANKARA KÖFTESİ
Yarım kg dana kıyma
1 adet soğanYarım demet maydanoz1 dilim bayat ekmek içi1 çay kaşığı kırmızı toz biber1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kimyon2 çay kaşığı tuzSoğan rendelenir, maydanoz kıyılır, ıslatılan ekmek içi sıkılarak aılnır. Diğer malzemeler de bir araya getirilir. Bütünleşene kadar yoğrulur. Bir gece buzdolabının alt rafında dinlendirilir. Ertesi gün ceviz kadar parçalar alınır ve oval şekilde köfteler yapılır. Izgarada pişirilir
ŞİBİT TATLISI
.Yarım kilogram un
Aldığı kadar suTuzŞurup:3 su bardağı şeker3 su bardağı su125 gram tereyağı
Un, su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Nemli bezin altında 10 dakika dinlendirilir. İki eşit parçaya bölünür her bir parça yufka kalınlığında açılır, sac üzerinde hafifçe pişirilir.Şurubun Hazırlanışı: Su ve şeker tencerede kaynatılır, içine tavada eritilen tereyağı eklenir. Baklava şeklinde kesilen hamur önceden hazırlanan şuruba katılır. Fazla beklemeden içinden alınarak servis yapılır.
KIRKBIYIK PİŞMANİYE
5 kilogram un
6 kilogram şeker1 kilogram tereyağı3-4 gram limon tuzuAlabildiği kadar suBüyükçe bir tencereye şeker, limon tuzu, ve üstünü örtecek kadar su ilave edilir. Orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan 15-20 dakika sonra ateşten alınır. Mermer bir zemine dökülür. El yakmayacak hale gelene kadar devamlı daire şekli verilip, çekip bırakılır. Böylelikle beyazlaşması sağlanır.Başka bir tarafta tereyağı geniş bir tencereye konarak orta ateşte kızdırılır. İçine un ilave edilir. 1-1.5 saat beyaz renk alıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Daha sonra ateşten alınarak el değecek kadar soğumaya bırakılır. Genişçe bir tepsinin ortasına, hamurun çevresine daire şeklinde elde edilen şeker konur. Hamur ile şeker karışacak şekilde elle döndürülerek sıkılıp çekilmeye başlanır. İmece usulü 2-3 kişi ile yapılır.Pişmaniyenin ince telli olması için, bu işlemin çokça tekrar edilmesi gerekir (Ortalama 25-30 kez). Elde edilen pişmaniye 35-40 santim uzunluğunda koparılır ve ikiye katlanarak bükülür. Pişmaniye servise hazır hale getirilir. Pişmaniyenin rutubetsiz ortamda saklanması gerekir
ANKARA TAVA
.MALZEMELER
1 kg kuzu incik 1 çorba kaşığı sıvı yağ 1 su bardağı pirinç ½ çay bardağı şehriye 1 adet soğan 5-6 diş sarımsak Et suyu 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı tarcın 2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI Önce tencereye sıvı yağ konulur. Soğanlar küp küp doğranır ve kavrulur. Daha sonra üzerine 2 su bardağı su konulup düdüklü tencerede haşlanır. Ayrı bir tencerede kavrulan şehriyeye ıslatılan pirinç eklenir. İçerisine karabiber, kimyon, yenibahar, tarçın ve tuz eklenerek bir müddet kavrulduktan sonra alınır ve yanmaz bir fırın kabına konur. Üzerine pirinçi örtecek şekilde et suyu ilave edilir.180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir. Bu esnada kuzu incikler yanmaz bir fırın kabında 30 dakika kadar kızartılır. Suyunu çeken pilav fırından çıkarılır ve kızarmış olan kuzu incikler üzerine konularak servis yapılır
KUŞBAŞILI GÜVEÇ
MALZEMELER
4 kg kuşbaşı et 1 kg pirinç ½ kg tereyağı 3 adet domates 2 adet sivri biber Alabildiği kadar su Tuz YAPILIŞI Kabukları soyulan ve küp küp doğranan domatesler, halka halka doğranan sivri biberler ile birlikte güvecin içine konur. Üzerine etler ve 10 su bardağı su ilave edilir Güvecin ağzı kapatılarak hararetli fırına sürülür. Etler piştikten sonra başka bir kaba alınır. Güvecin içine önceden sıcak suda bekletilmiş pirinç ilave edilir. Tuz da konarak üstü kapatılır, fırına sürülür. 10-15 dakika sonra güvecin üzeri açılarak etler pilavın üzerine döşenir. 5-10 dakika daha fırında tutulur. Tekrar güvecin ağzı sıkıca kapatılarak pilavın demlenmesi sağlanır. Servise hazır hale gelir. Not: Yaklaşık 8 cm derinliğinde 50 cm çapında “güveç” adı verilen toprak kaplarda pişirilir.
SAÇ KAVURMA
MALZEMELER
1 kg kuzu eti
4 adet sivri biber
3 orta boy domates
2 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 fincan sıvı yağ
Kekik
Tuz
1 kg kuzu eti
4 adet sivri biber
3 orta boy domates
2 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 fincan sıvı yağ
Kekik
Tuz
Küçük kuşbaşı şeklinde et doğranıp saç üzerinde sıvı yağda kavrulur. Kuru soğan, sarımsak, biber ince ince doğranarak ete ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Sonrasında domatesin kabukları soyulup ince ince doğranıp, tuz ve kekikle birlikte ilave edilir. Et piştikten sonra ateşten alınır. Yöresel bazlama, bal, tereyağ eşliğinde iç pilavı ile birlikte servise sunulur.
0 yorum:
Yorum Gönder