Lebeni (Yoğurt Çorbası)Pişirme Süresi : 30 dk, 6 kişilik
Malzemeler :
- 3 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı yarma (aşurelik buğday)
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- Tuz
Hazırlanışı
* Tavada sıvıyağ ı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine naneli sos gezdirip sıcak olarak servis yapın
MEFTUNE
Hazırlama Süresi : 10 dk. Pişirme Süresi : 20 dk
Malzemeler- 1 kg koyun kuşbaşı
- 1.5 kg patlıcan
- 1 kg domates
- 2 çorba kaşığı sumak
- 1 su bardağı su
- Tuz, pul biber
Hazırlanışı
Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Meftune yemeğine salça da ilave edebilirsiniz. Ayrıca servis yapıldıktan sonra dövülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz
HILORİK
Malzemeler
- 1 kg köftelik kıyma
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 adet yumurta
- 2 orta boy soğan
- Maydanoz, tuz,karabiber,pulbiber,kimyon
- 1 Yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
Köftelerin hazırlanışı:
Yağ ile soğan bir tencerede soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası ilave edilir. Su konur ve kaynatılır. Su kaynayınca hazırlanan köfteler suya atılır ve 20 dakika orta ateşte pişirilir.
Kaburga Dolması
Hazırlama Süresi : 60 dk, Pişirme Süresi : 3 saat 20 dk, 4 kişilik
Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı iri çekilmiş badem
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı su
- 2 çay kaşığı pulbiber
- 1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
- 1 demet ince kıyılmış maydanoz
- Tuz, karabiber
- 1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
- Yarım çorba kaşığı
- biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
cep şeklinde açtırın.
Kaburga malzemesi:
Hazırlanışı
Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip. Servis yapın.
Not: Dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı
Hazırlama Süresi : 30 dk, Pişirme Süresi : 30 dk, 6 kişilik
Malzemeler
Malzemeler
- 5 yumurta akı
- 1 yumurta
- Yarım su bardağı su
- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 130 gr tereyağı
- 1 su bardağı nişasta
- 1 su bardağı süt
- 3-4 çorba kaşığı kaymak
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı tozşeker
- 2 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
Şerbet için:
Hazırlanışı
Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
Tereyağını eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin. 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı kadar tereyağıyla yağlayın. 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine serpmek için ayırın.
Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine cevizi serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin.
Sütü ısıtıp tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin. Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün. Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 7-8 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin. Tatlı soğuyunca dilimleyin. Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder