Diyarbakır yemekleri

Yazan: Unknown - 11 Temmuz 2013 Perşembe | 23:15

Lebeni (Yoğurt Çorbası)Pişirme Süresi : 30 dk, 6 kişilik

Malzemeler :

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı yarma (aşurelik buğday)
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • Tuz
Yoğurt ve yumurtayı tencereye alıp tuzu ekleyerek iyice çırpın. 4 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak 15 dakika pişirin. Buğdayı yıkayıp yoğurtlu karışıma ekleyin. Buğday yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Hazırlanışı
* Tavada sıvıyağ ı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine naneli sos gezdirip sıcak olarak servis yapın

MEFTUNE

Hazırlama Süresi : 10 dk. Pişirme Süresi : 20 dk
Malzemeler
  • 1 kg koyun kuşbaşı
  • 1.5 kg patlıcan
  • 1 kg domates
  • 2 çorba kaşığı sumak
  • 1 su bardağı su
  • Tuz, pul biber
Eti yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2 çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Hazırlanışı
Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Meftune yemeğine salça da ilave edebilirsiniz. Ayrıca servis yapıldıktan sonra dövülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz

HILORİK

Malzemeler

  • 1 kg köftelik kıyma
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet yumurta
  • 2 orta boy soğan
  • Maydanoz, tuz,karabiber,pulbiber,kimyon
  • 1 Yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
Kıyma, yumurta, bulgur, 1 adet rendelenmiş soğanı ve baharatlar 1 fincan su ile karıştırılıp yoğurulur. Bulgur ile kıyma kıvamına geldiğinde misket şeklinde yuvarlanır. Köftelerin dağılmaması için bir yemek kaşığı un harca ilave edilir.
Köftelerin hazırlanışı:
Yağ ile soğan bir tencerede soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası ilave edilir. Su konur ve kaynatılır. Su kaynayınca hazırlanan köfteler suya atılır ve 20 dakika orta ateşte pişirilir.

Kaburga Dolması

Hazırlama Süresi : 60 dk, Pişirme Süresi : 3 saat 20 dk, 4 kişilik
Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş badem
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
  • 1 demet ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
  • Yarım çorba kaşığı
  • biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinç ve bademi kavurun. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın. Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav soğuyunca pul biber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığınız pirinçli karışımı ekleyip karıştırın.
cep şeklinde açtırın.

Kaburga malzemesi:
Hazırlanışı
Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip. Servis yapın.
Not: Dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı

NURİYE TATLISI

Hazırlama Süresi : 30 dk, Pişirme Süresi : 30 dk, 6 kişilik
Malzemeler

  • 5 yumurta akı
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 130 gr tereyağı
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı süt
  • 3-4 çorba kaşığı kaymak
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu

Şerbet için:
Hazırlanışı
Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
Tereyağını eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin. 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı kadar tereyağıyla yağlayın. 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine serpmek için ayırın.
Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine cevizi serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin.
Sütü ısıtıp tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin. Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün. Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 7-8 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin. Tatlı soğuyunca dilimleyin. Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder