BESNİ TAVASI NASIL YAPILIR
ŞİLLİK TATLISI
Yapılışı
Pekmez, az bir tereyağı ile on dakika normal ateşte kaynatılır. Diğer taraftan un ve süt karıştırılarak krep hamuru kıvamına getirilip yağlı bir sac üzerinde ince bir yufka şeklinde pişirilir, yufka piştikten sonra soğumaya bırakılır. Sonra soğuyan yufkalar lokma şeklinde kesildikten sonra bir tepsi içine güzelce dizilir. Kaynamakta olan tereyağlı pekmez şerbet şeklinde dökülür. Soğumuş olan yufkalardan bir kaçı sağlam bırakılmalıdır ve kaynamış olan pekmez tepsiye ilave edildikten sonra üstüne de ayrılan bu tüm yufkalar serilir ve dinlemeye bırakılır. Lokma yufkalar pekmezi emdikten sonra servis edilmeye hazırdır.İsterseniz isteğe bağlı tepsiye kat dizilip aralara fıstık veya ceviz konabilir.Afiyet olsun
PATLICAN KEBABI
Yarım kilogram kıyma
6 adet patlıcan
1 adet soğan
5-6 tane maydanoz
Bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
ve tuz
Sosu için gereken malzemeler
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yemeğin yapılışı* Patlıcanları közlemekle işe başlıyoruz.Bunun için patlıcanların üzerinde birkaç yere bıçak atın.Böylelikle patlayıp etrafı kirletmesine engel olmuş oluruz. Ocağın üzerine çatalla tutarak bu işi yapabilirsiniz . Biz sadece biber ve patlıcan közlemek için özel yapılmış bir saç aldık . Bu sacın üzerine koyarak altı patlıcanı da aynı anda közledik.
Püf Noktası: Patlıcanlar közlendikten hemen sonra suya tutarsanız kabuğu daha rahat soyulur.
* Köfteyi yaptık ,patlıcanları közledik ve kabuklarını soyduktan ( patlıcan sapı kesilmeyecek ) sonra sıra geldi işin en zor yerine. Bir buzdolabı poşetini tezgaha seriyoruz. Altı patlıcandan yapacağımız için köfte harcını altı parçaya bölelim. Bir parçasını poşetin üzerine alıp elimizle hamur açar gibi , bastırarak inceltelim .
*Açtığımız kıymanın üzerine patlıcanı yerleştirerek poşeti rulo yapar gibi patlıcanın etrafına saralım . Uçlarını düzeltelim. Eksik kalan yerlerine yama yapalım . Kıyma örtüsü çok ince olmasın . Pişince yer yer açılma yapıyor.
*Cam tepsiye dizerek üzerine fırça ile zeytin yağı sürelim.
Sosun Hazırlanması*Biberleri ince ince doğruyoruz , sarımsağı eziyoruz.Domatesleri rendeliyoruz ( Küçük küçük doğrasak da olur ) Tavaya sıvı yağı dökerek ince doğradığımız biberleri atıp kavurmaya başlıyoruz.Ezilmiş sarımsak ve domates ezmesini ilave edip pişiriyoruz
DÖVMEÇ
5 adet büyük boy Patlican
2 adet domates5-6 adet etli dolmalık biber(kapya biberde denir acısı olsa daha iyi olur)5 dik sarmisak125 gr. margarin (tereyağı tercihen daha iyi)
Patlican, domates ve biberler firinlandiktan sonra kabuklari soyulur. El blendiri yardimiyla macun kivamina gelene dek ezilir, yine sarmisaklarda ezilerek bu karisima ilave edilir, kafi miktarda tuz ilave edilerek hazirlanmiş olan karisim cam bir firin kabina konulur ve üzeri bir kasik yardimiyla düzeltilirek üzerine kücük parcalar halinde margarin konur, orta dereceli ısıda üzeri kızarana kadar pişirilir.
EBUZER GİFFARİ KEBABI
3 Adet Orta boy soğan5 adet orta boy domates750 gr yağlı kıymabiraz köfte baharatı1 adet orta boy alimünyum adıyaman yöresi yemekleri folyo tabak
soğanları 5 cm kalınlığında yuvarlar yuvarlak doğrayıp tepsinin ortasını kapatın üzene kıymamızı (köfte harcını kattıktan sonra)yuvarlak ve eşit bir şekilde 6-7 cm kalınlığında serin üzerine yine yuvarlak dilimlediğimiz domatesleri boşluk kalmayacak şekilde kapatıp fırına verin eğer üzerini folyo ile kapattıysanız folyoyu çıkarın domteslerin hafif yanmasını sağlayın.
0 yorum:
Yorum Gönder