KABAK KEBABI
Malzemeler :
* Yarım kilogram az yağlı kıyma,
* 6 adet kabak,
* 4 adet domates,
* 2 adet sivri biber,
* 1 çorba kaşığı biber salçası,
* 1 çorba kaşığı nar ekşisi,
* Tuz, karabiber.
Yapılışı :
Kıymayı tuz ve karabiber ile güzelce yoğurun. Kıymadan minik minik parçalar koparın ve köfte şekli verin.
Kabakları soyun ve halka halka doğrayın.
Fırın tepsisini yağlayın ve bir kabak, bir köfte olacak şekilde kabak ve köfteleri yan yana dizin.
Tepsinin boş kalan bölümlerine ise, domates ve biberleri yerleştirin. Sonra da alüminyum folyo ile iyice kapatın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında domatesler suyunu bırakıp, kabaklar yumuşayana dek pişirin.
Tepsiyi fırından çıkarın, sebzelerin suyunu bir kaseye alın. Bu suyun içine salça ve nar ekşisini ekleyin. İyice çırpın.
Bu sosu kabak kebabının üzerine gezdirin.
Tepsiyi tekrar fırına verin ve 180 derecede sebzelerin üstü kızarana dek pişirin.
Fırından çıkardığınız kebabı, sıcak olarak servis yapın.
MEFTUNE
Yemeğe göz kararı sıcak su ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 15 dakika daha pişirin.
* 1 kg yağlı kuzu eti,
* 2 tane patlıcan,
* 3 tane domates,
* 3 tane biber,
* 4 diş sarımsak,
* 2 yemek kaşığı domates salçası,
* Yarım su bardağı sıvı yağ,
* 1 tutam toz et bulyon,
* 1 tutam pul biber,
* Tuz,
* 1 çay bardağı sumak suyu.
Yapılışı :
Yemeğe başlamadan evvel yıkanacak sebzeleri yıkayın.
Eti doğrayın. Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Biberleri doğrayın. Sarımsakları inice ince kıyın.
Tencerede yağı kızdırın ve sarımsakları az bir kavurun.
Eti koyun ve sarımsak ile birlikte bir süre daha kavurum.
Üzerine salçayı ekleyin ve karıştırın.
Biberleri, domatesleri ilava edin ve karıştırın.
Tuz, bulyon, pul biberini atın ve karıştırın.
Sonra patlıcanları koyun ve karıştırın.
Sumak suyunu yemeğin üzerinde gezdirin ve yine karıştırın.
ÇİFTLİK KEBABI
Malzemeler :
* 1 kilogram kuzu eti,
* 3 çorba kaşığı yağ,
* 1 adet orta boy soğan,
* 3 adet domates,
* 4-5 adet biber,
* Maydanoz, dereotu,
* Kekik, tuz.
Yapılışı :
Etleri iri bir şekilde doğrayın. Soğanı halka halka doğrayın. Domatesi küp küp doğrayın. Biberleri doğrayın. Maydanoz ve dereotunu kıyın.
Eti, soğan ile birlikte yağda kavurun. Biberi ilave edin. Pişmesine yakın, domates, maydanoz dereotu,tuz kekik atıp kendi suyu ile pişiririn.
TANDIR KEBABI
Malzemeler :* 1 adet kuzu kolu,
* 2 adet soğan,* 2 adet havuç,
* 2 su bardağı sıcak su,
* 1 çorba kaşığı tane karabiber,
* Tuz, kekik.
Yapılışı :Havuçları dilimleyin. Soğanları piyazlık doğrayın.
Fırın kabını yağlayın ve havuç ile soğanları fırın kabına yerleştirin.
Üzerine tane karabiber, kekik ve tuzu serpin.
Kuzu kolunu yerleştirin, kenarından sıcak suyu gezdirin.
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında kuzu kolunun bir yüzü kızarana kadar pişirin.
Sonra diğer yüzünü kızartın ve dilimleyerek servis yapın.
PADİŞAH KEBABI
* 400 gram kuzu eti,
* 100 gram kuyruk yağı,
* 2 diş sarımsak,
* 2 adet domates,
* 2 adet kırmızı biber,
* 1 tutam maydanoz,
* Pul biber
* Tuz.
Yapılışı :
Etleri ince ince doğrayın. Daha sonra yeterince incelebilmesi için satırdan geçirin.
Kuyruk yağını da aynı şekilde incecik kıvama getirin.
Etleri ve kuyruk yağını bir kaba alın. Sonra üzerine incecik doğradığınız sarımsakları, tuz ve baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Hazırladığımız harcı, tahta şişlere takmak için rulo haline getirin ve tahta şişlere takın.
Tüm harcı tahta şişlere taktıktan sonra, şişleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 240 derece fırında kebabı pişirin.
Kebaplar pişerken garnitürü hazırlayabilirsiniz.
Domatesleri, kırmızı soğanı, kırmızı biberi küçük küçük doğrayın. Maydanozu kıyın ve derin bir kaseye alın. Üzerine. tuz, zeytinyağı ve nar ekşisini ilave edip karıştırın.
Servis tabağınızın bir kenarına garnitürü yerleştirin. Yanına lavaşı koyun .
Lavaşın üzerine kebabınızı koyun ve servis yapın.
YOGURT SOSLU KÖFTE
Malzemeler :
Köfte Harcı :
* 500 gram yağsız kıyma,
* 1 çay bardağı irmik,
* 1 yumurta,
* 1 kahve fincanı süt,
* 1 avuç ince kıyılmış maydanoz,
* 1 çay kaşığı köfte baharı,
* Tuz.
S0s için :
* 1 çorba kaşığı un,
* 1 çorba kaşığı’ nişasta,
* 2 su bardağı yoğurt,
* 1 yumurta sarısı.
Üzeri için :
* 2 yemek kaşığı tereyağ,
* 1 tatlı kaşığı pul biber.
Kızartmak için :
Ayçicek yağı veya mısırözü yağı.
Yapılışı :
Köfte malzemeleri derin bir kap içerisinde yoğurulur. Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve oval şekli verilir. Köfteler kızgın yağda kızartılır ve havlu kağıt üzerine alınır.
Bir tencereye sos için gerekli malzemeler konur ve pütür olmayacak şekilde iyice çırpılır. Boza kıvamındaki sos, kısık ateşte pişirilir. Hafif kayanamaya başlayan sosun içine kızarmış köfteler ilave edilir ve birkaç dakika daha pişirilir.
Bu arada, küçük bir tavada tereyağ kızdırır ve içine pul biber atılırKızgın yağ, köfteli yemeğin üzerinde gezdirilir ve sıcak sıcak servis yapılır
KAŞARLI PÜRELİ BİFTEK
.Malzemeler :
* 4 büyük parça biftek,
* 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ,
* 4 adet orta boy patates, (haşlanmış)
* 350-400 ml. süt,
* 1 tatlı kaşığı tuz,
* 1 çay kaşığı karabiber,
* 150-200 gram taze kaşar peyniri,
* 1 yemek kaşığı tereyağ.
Yapılışı :
Geniş bir tavaya zeytinyağ konur ve yağ kızınca biftekler arkalı önlü kızartılır. Ocağın altı kısılır, tavanın kapağı kapatılır ve biftekler kendi suyunu salıp tekrar suyunu çekinceye kadar bifteklerin pişmesi beklenir. Hatta yumuşak olmasını istiyorsanız, bifteklerin suyunu çektiğinde biraz da sıcak su ilave edebilirsiniz.
Pişen biftekler bir fırın kabına alınır ve üzerine tuz, karabiber serpilir.
Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağ konur. Erimeden üzerine ezilmiş patatesler ilave edilir. Kısık ateşte, karıştırmak sureti ile yağ, patateslere iyice yedirilir. Üzerine, soğuk süt yavaş yavaş ilave edilir ve püre haline getirilir.
Hazırlanan püre, etlerin üzerine dökülür.
0 yorum:
Yorum Gönder