Yemeğin Adı: Kütahya Usulü kaymak baklavası
Tarif: Kütahya Usulü kaymak baklavasının yapılışı ve malzemeleri
Malzemeler
- 1 kg un
- 2 yumurta
- yarım bardak nişasta
- 4 rulo kaymak
- 1 kg sade yağ
- 1 litre şeker şerbeti
- İki yumurta ve unla hamuru hazırlayın. Küçük yuvarlaklar yapın. Nişastayla yumakları ince ince açın. Yufkaları biraz dinlendirdikten sonra tepsiye serin. Kırk katlı baklavanın iki katını fındık ve ceviz büyüklüğünde kaymakla döşeyin.
- Üzerine bir kilo sadeyağı kızdırarak dökün, fırına verin. Fırından çıkardığınız tepsiye ılık şerbeti dökün.
KALBUR KÖFTESİ
- Yarım kilo kıyma
- 3 soğan
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 bardak un
- 1 bardak ay çiçek yağı
- 2 çay kaşığı kırmızıbiber
- 2 bardak süzme yoğurt
- 150 gr katı yağ
- Karabiber, tuz
- Soğanları rendeleyin. Kıymayı bir kapta soğan, tuz, karabiber, kırmızıbiberin yarısı karbonat ve suyla yoğurarak köfte harcı hazırlayın. Alabildiği kadar un katarak harcı sıkı bir hamur kıvamına getirin. Bir tezgahta yuvarlayarak rulo yapın. Bir buçuk santim kalınlığında parçalara ayırın. Bir kalbura bastırarak köftelerin üzerinde iz bırakmasını sağlayın.
- Yağı tavada kızdırın. Köfteleri tavaya yerleştirerek her yanını eşit derecede kızartın. Süzdürerek yağdan alın, üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa aktarın. Bir tencerede sekiz bardak suyu kaynarın. Tuzunu ayarlayın, kızaran köfteleri içine atarak yaklaşık 45 dakika, suyu iyice azalıncaya kadar orta ateşte pişirin. Süzme yoğurdu az suyla çırparak biraz akışkanlaştırın. Katı yağı, kalan kırmızıbiberle birlikte bir tavada kızdırın. Köfteleri bir servis tabağına alın. Üzerlerine yoğurdu ve biberli yağı gezdirerek servis yapın.
Kütahya Usulü Kızılcık tarhana çorbası
Tarif: Kütahya Usulü Kızılcık tarhana çorbasının yapılışı
Malzemeler
- 1 bardak tarhana
- 50 gr kıyma
- 8 bardak su ya da et suyu
- 1 baş rendelenmiş soğan
- 2 çay kaşığı tereyağ
- Tuz
- Ak tarhana çorbası hazırlar gibi, et suyu olmadığı zaman soğanı yağda kavurun, içine kıymayı atın. Kıyma da biraz kavrulduktan sonra tarhanayı ilave edin, tuzlayın, yeteri kadar su koyun, karıştırarak pişirin. Bir iki taşım kaynadıktan sonra indirin,
Kütahya Usulü Kıymalı Su Böreği
Tarif: Kütahya Usulü Kıymalı Su Böreğinin yapılışı tarifi ve malzemeleri
Malzemeler
- 200 gr. un
- 4 yumurta
- 2 su bardağı un
- Sosu için
- ½ kg yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1000 gr
- Tereyağı (üzerine)
- Kırmızı biber
- Harcı için:
- 700 gr. kıyma
- ½ demet maydanoz
- 300 gr. tereyağı (yağlamak için)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (tepsiyi yağlamak için)
- Un büyükçe bir kaba alınır 4 yumurta, tuz, 2 bardak su ile katı bir hamur yapılır. Hamurlar on bir eşit parçaya ayrılır. (180 ‘er gram) 9 tanesi tepsi büyüklüğünde açılır. Gazetenin üzerine serilir.
- Hamur gazete okunacak inceliğinde olmalıdır. Büyük bir tencerede su kaynatılır. Tereyağı, bir çay bardağı sıvı yağ ile beraber kızdırılır. Kıyma hafif kavrulur, maydanoz ilave edilir. Hamurun bir parçası açılır 60 cm.lik tepsi yağlanır. Hamur üzerine serilir., diğer hamurlar kesilir, kaynayan suya atılır.Sudan soğuk suyun içine alını, oradan kevgirin üzerine serilir. Fırça ile yağlanır. Kıyma 8′e bölünür. Yağlanmış hamura serpilir.
- 4′lü ocağın üzerinde kızartılır. Hafif soğuyunca başka tepsi yardımı ile çevrilir, ikinci tarafı kızartılır. Sunum; dilimler halinde kesilir, üzerine arzuya göre et suyu serpilir. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı biber dökülür.
0 yorum:
Yorum Gönder