Kocaeli yemekleri

Yazan: Unknown - 9 Eylül 2013 Pazartesi | 17:27






KANDIRA MANCARLI PİDE:

Malzemeler:
3 adet ekmek hamuru
Ekmek hamurunun açmak için un

İç malzemesi:
300 gr. ıspanak
10 dal taze nane
2 adet yeşil biber
1 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
İsteğe göre kırmızı pancar yaprakları
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı :
Soğanı yemeklik doğrayın, geri kalan tüm yeşillikleri iyice yıkayın ve iri parçalar halinde doğrayın.
Tavaya sıvıyağ ekleyin ve 3-4 dakika ıspanakları hafifçe öldürünceye kadar orta ateşte kavurarak ocaktan alın.
Fırından aldığınız ekmek hamurunu geniş bir kaba alın, üzerini örterek 2 katı oluncaya kadar mayalandırın.
Hamurdan elma büyüklüğünde parçalar kopararak unladığınız tezgâhta merdane yardımıyla uzunlamasına açın.
Hamurunuzun ortasına kenarlarından 2 şer cm pay bırakarak ıspanaklı harçtan yayın. Bıraktığınız kenarları içe doğru katlayın.
Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizdiğiniz pidelerinizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pideler fırında pişirildikten sonra üzerine tereyağı sürülür.
Yanında ayranla birlikte servise sunulur



DARTI




.Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. pırtık 

  bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılan dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir.
 



PİŞMANİYE





10 kg tozşeker
5 kg su
Kışın:
2 gr krem tartar
Yazın:
1 gr krem tartar veya 1/ 2 fincan suda eritilmiş limon tuzu
2 kg has un
1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için: 1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için: ½ kahve fincanı çilek şurubu

Şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. Uzun tahta spatula ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır

Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafif donmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanırDiğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlak hamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10 dakika tepside yayılı bekletilirAra sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır. Sade veya karışık olarak önce naylon torbalara doldurulur



 

0 yorum:

Yorum Gönder