Gaziantep yemekleri

Yazan: Unknown - 12 Temmuz 2013 Cuma | 14:45

KIYMA KEBABI
MALZEME;400 gr. kebaplık et
100 - 150 gr.. kuyruk yağı
Arzuya göre kırmızı biber
Karabiber ve tuz.
TARİFİ:Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır. veya makinasında çekilir, İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur. Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır. avuç yardımı ile şişe geçirilir. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.


 KÜŞLEME
Malzemeler
1 adet rendelenmiş salçalık kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı



Fileto şeklinde hazırlanmış 2 parça kuzu bonfile (KÜŞLEME)

Fileto şeklinde hazırlanmış kuzu bonfilelerinin sinirleri ayıklanır. Ayrı bir kap içinde, malzemelerimiz harmanlanır. Harmanlanan karışımın içine kuzu bonfileler konulur ve iyice karıştırılır. (İster geceden, ister 2-3 saat önce hazırlanıp terbiyede bekletilir.) Bekletilen bonfileler ızgaraya konularak 10 dakika süre ile pişirilir. Meze olarak közlenmiş biber ve domates le tabağınızı süsleyebilirsiniz.

Cağırtlak Kebabı Malzemeler



  • 30 gr ciğer çözü (ciğer yağı)
  • 150 gr kuzu ciğeri(4 şiş)
Piyaz Malzemesi
  • 1 adet küçük baş kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz,
  • Sumak ekşisi
  • Yetercince tuz, karabiber, kimyon
  • Kırmızı pul biber.


Cağırtlak Kebabı Yapılışı

     Ciğer ve Ciğer çözü kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. 3 tike ciğer 1 tike çöz olacak şekilde saplanır. Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirilir.
Piyazın Hazırlanışı: Maydonoz ince doğranır, sumak ekşisiyle karıştırılır, Soğan ince bir şekilde doğranarak karıştırılır, hazırlanan piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte hafiften tuz, biber, kimyon koyularak servise sunulur. Yanında ayran tavsiye edilir.


KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler



  • 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet)
  • 200 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (Kesinlikle Antep salçası olmalı)
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

Dolmanın sosu için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı limon tuzu yada  sumak ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1lt. Kaynar su

Kurulukların Hazırlanması

  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
  • Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdıgınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.

Harcının Yapılışı

  • Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
  • Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
  • Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.

Sos Yapılışı

  • Bir tavada tereyağını eritin. İçine yarım kaşık salça (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun
  • Malzemeye göre sıcak suyu ilave edin.

Dolmanın Pişirilişi

  • Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40-60dk arası) pişirip,
  • 5-10 dakika dinlendirin sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.
Servis Önerileri
Özellikle yanında tarhana çorbası harika bir lezzet oluşturacaktır.
Püf Noktaları

  • Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
  • Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1 er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
  • Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
  • İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir



  • YUVALAMA (ANTEP YUVALAMASI)**


  • MALZEMELER:
  • KÖFTE MALZEMESİ:



  • 200 Gram kıyma
  • 200 Gram pirinç (pirinçleri yıkayıp bekletiyoruz)
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Karabiber,pulbiber
  • Tuz
  • SOS MALZEMESİ:
  • 250 Gram et koyun veya dana (küçük doğranmış)
  • 2 Su bardağı süzme yoğurt
  • 1 Yemek k.tereyağ nane
  • 1 Su bardağı haşlanmış nohut
  • YAPILIŞI: Yıkanmış pirincimizi robottan geçirip un haline getiriyoruz.Kıymayı pirinç ununu irmiği baharatları tuzu karıştırıp güzelce yoğuruyoruz.İyice özleşene kadar.Yanımıza küçük bir kaseye sıvı yağ alıp elimizi hafif yağlayıp çok minik köfteler yuvarlıyoruz.Köftelerimizi çok az sıvı yağda bir tavada soteliyoruz.Yemeğimizi pişireceğimiz tencereye küçük doğranmış etlerimizi koyup iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.Etlerimiz pişip suyunu çekince içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup biraz kavuruyoruz.Nohutlarımızı da içine ilave edip 4 su bardağı su ekliyoruz.Suyumuz kaynamaya başlayınca köftelerimizi ilave ediyoruz. 5 dakika kadar kaynatıyoruz.Et köfte ve nohutlar birbiriyle özleşsin.O arada süzme yoğurdumuza tencereden kepçe yardımıyla su alıp yavaş yavaş karıştırıyoruz.Ve yoğurdumuzu tencereye ilave ediyoruz.Yoğurdu eklerken karıştıralım.Tuzunu ayarlayalım.Bir tavada tereyağımızı ve nanemizi yakıp yemeğimizin üzerine gezdirelim.Ve yemeğimiz hazır.AFİYET OLSUN


0 yorum:

Yorum Gönder