Sivas yemekleri

Yazan: Unknown - 11 Temmuz 2013 Perşembe | 11:23







Hingel (Hambal)


Hambal diğer adıyla Hingel, Sivas Yöresine ait enfes lezzetlerden birisidir. Dışı yumuşacık içi patatesli baharatlı harçla dolu yoğurtlu ve salçalı sos eşliğinde servis edilen ve ayrıca bol tereyağı kokusuyla iştahları açan hamurlu bir tarif. 
 
•    1 adet yumurta
•    Tuz
•    Su
•    Un
İçi İçin
•    4-5 adet patates
•    1 adet kuru soğan
•    Kırmızı toz biber
•    Karabiber
•    Nane
Sosu İçin
•    Sarımsak
•    Yoğurt
•    Salça
•    Tereyağı
•    Kırmızı toz biber
•    Karabiber
HAZIRLANIŞI
Un, tuz, su ve yumurtayı karıştırıp mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Haşlanmış patatesleri ezin. Soğanları küçük doğrayıp sıvıyağda kavurun. Üzerine nane, kırmızı toz biber ve karabiberle birlikte patatesi ekleyip kavurun. Kavurduktan sonra soğumaya bırakın. Hamuru mantı hamuru gibi açın ve büyük kareler kesin. Ortalarına patatesli harçtan koyup iki ucunu birleştirip boşluk kalmayacak şekilde katlayın. Patateslerin pime esnasında dışarıya çıkmaması için hamurlarınızın uçlarını çatal yardımıyla iyice kapatın. Ocağa koyduğunuz suyunuz kaynayınca tuzunu ekleyin. Ardından hazırladığınız mantıları ekleyin. Hamurlar dişinize sert gelmeyecek şekilde pişene kadar bekleyin. Pişen mantılarınızı servis tabağına alın. Bir kasede yoğurt ve dövülmüş sarımsağı karıştırın.Sarımsaklı bu yoğurdu mantınızın üzerine dökün. Tereyağını tavada eritin salçayı bu yağda çok az su, karabiber ve kırmızı toz biber ile soteleyin. Mantınızın üzerine dökün ve servis edin.
Afiyet olsun.




SİVAS KEBABI
Malzemeler:
5 patlıcan
7 adet yesil biber
6 domates
1 iri soğan
1 kase maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
Yapılışı:
Tuzlu suya konur.
Biberler temizlenir yıkanır.
Domatesler yuvarlak kesilir aralıklı.
Maydanoz iri kıyılır.
Patlıcan yıkanır suzulur.
Patlıcan ve biber bol yağda hafi kızartılır.
Tencereye et alınır biraz su eklenir pisirilir.
1 çorba kasığı yağ ile hafıf kavrulur.
Soğan incecik kıyılır eklenir pisirilir.
Patlıcanların yarısı dizilir.
üzerine domates dizilir .
Onun üzerine biber dizilir.
Tekrar patlıcan ve domates sırayla dizilir
En son maydanoz serpilir.
baharat ve tuz serpilir.
1,5 su bardağında sulandırılmıs salçalı su dökulur.
önce harlı sonra kısık ateste pisirilir.
Afiyet olsun…


ÇEREZLİ PİLAV



Malzemeler
  • 250 gr taze fasulye
  • 1 kase bulgur
  • 5 adet çarliston biber
  • 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyagı

  • Yapılışı
Taze fasulyeler küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağında  biraz kavrulmaya başlanır. 5 adet çarliston biber ve kabukları soyulan 4 adet domates de küçük küçük doğranır. Biberler kavrulamay devam eden fasulyelere eklenir. Biraz daha kavrulup üzerine sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Fasulyeler pişince domatesler tencereye eklenir.  Annelerden kalma bir püf noktası: Tencereye kaşık sabit kalana kadar yaklaşık bir kase bulgur konulur. Su ve bulgur ölçüsü pratik bir şekilde bu şekilde de hesaplanabilir. Arzuya göre tuz serpilip suyunu çekene kadar pilav pişirilir. Üzerine biraz daha eritilmiş tereyağı gezdirilir


Çereli Pilav servise hazırdır

BAKLAVA BÖREGİ


Malzemeler

  • 750 gr. az yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • ½ çay bardağı sıvıyağ
  • ½ limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un
2 adet kuru soğan yemeklik doğranır. 1 dolu yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. 750 gr. az yağlı dana kıyma pembeleşen soğanlarla birlikte suyunu çekene kadar sotelenir. 1 su bardağı ceviz ve 1 çay kaşığı karabiber konulup ocaktan alınır.
Derin bir kabın içine; 1 su bardağı soğuk süt ve yarım çay bardağı sıvıyağ dökülüp 1 yumurta kırılır. 1 çay kaşığı karbonatın üzerine yarım limonun suyu sıkılır, köpürünce malzemelere ilave edilir.  Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilene kadar un eklenerek  yoğrulur.
.


Hamur iÇİN

YAPILIŞI
Hamur 24 eşit bezeye ayrılır. 6 beze tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp araları nişastalanarak üst üste konulur. Sonra 6’sı birden tekrar açılıp 1 yufka elde edilir. Yağlanmış fırın tepsisine serilir. İkinci kat için de 6 beze açılıp, üst üste konulur ve nişastayla açılıp tek yufka haline getirilir. Tepsiye serilir.(iki kat arasına yağ sürülmez) Üzerine kıymalı iç döşenir.  Kalan 12 beze de aynı şekilde 6’şarlı katlar halinde açılıp tepsiye dizilir (Toplamda; 24 beze 6’şarlı 4 gruba ayrılır. Her grup tek tek açılıp üst üste dizilir ve tek yufka halinde tekrar açılır. Altta 2 üstte 2 kat olacak şekilde 4 adet baklava yufkası elde edilir)
Böreğin kenarları sıkıştırılır ve baklava gibi kesilir. 1 su bardağı sıvıyağ kızdırılıp böreğin üzerine dökülür. Yarım saat yağını çekmesi için dinlendirildikten sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir)
Baklava Böreği servise hazırdır

0 yorum:

Yorum Gönder