Tekirdağ yemekleri

Yazan: Unknown - 5 Temmuz 2013 Cuma | 11:10


Tekirdağ Köftesi

Bu köftenin bir adı tat köftesi, diğer bir adı ise Hacıköylü köftesidir. Aslen Hayrabolu Alacaoğlu köyünden Tekirdağına gelen ve kebapçı Hüseyin Ağa tarafından piyasaya tanıtılmıştır. Hüseyin Ağadan köfteciliği öğrenen Hacıköylü Hüseyin ve çocukları hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak bu iki ürünü de tanıtmışlar ve Hacıköylü köftesi zamanla Tekirdağ köftesi adını almıştır. Tekirdağ köftesinin ünü Türkiye çapında yayılmış olup, halen T.S.E. damgası alınarak ve vurularak hazır şekilde vakumlanıp paketler halinde satılmaktadır.
Malzemeler:

  • 1 kg orta yağlı parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert gelir.)
  • 75 gr bayat ekmek
  • 1 baş (ufak) soğan
  • Ufak bir diş sarmısak
  • Bu karışım hep beraber makinada çekilir.Sonra içine baharat olarak
  • 1/2 çorba kaşığı kimyon
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber
  • 1/2 çorba kaşığı karbonat
Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğrulur. Yeniden çekilir. Normal kapta bir gece bekletilir.
Kömür (mangal) ufak parçalar halinde kırılır, kömür ızgarası içine yayılır. Izgara üstübü ile yağlanır ve ızgara oluğuna yağ konur.


Yapılışı:
Köfteler yapışmasın diye ızgara silinir. 15 gr.lık yuvarlak köfteler, maşa ile ızgara yağlığındaki yağa bulanıp, ızgarada pişirilir.



Hayrabolu Tatlısı


Malzemesi:


1 kg tuzsuz peynir, 8 yumurta, 250 gr un, 250 gr irmik, 2 çay kaşığı karbonat.
Peynir kıyma makinesinde makine yoksa elle yumuşatılır. İçine 8 yumurtanın ikisinin akı ayrılarak hepsi kırılır. Unla irmik beraberce, karbonatla birlikte yoğrulur. Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir. Piştikten sonra 1250 gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar kepçe ile içersine atılır. 20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.



Yapılışı:

Yoğurtlu Kuzu Eti (Elbasan Tavası )

Malzemeler:

  • But tarafından bir kg. kuzu eti.
  • Az miktarda tereyağ.
  • Bir baş soğan.
  • Tuz, yeterince su,
  • 1/2 kg. yoğurt, bir bardak un, iki yumurta.
Kuzu eti dilimler ve parçalar halinde bölünür. Etlerin iki tarafı da tereyağında biraz kızartılır. Sonra su katılıp iyice pişene kadar haşlanır. Başka bir yerde; yoğurt, un, et suyu karıştırılıp, biraz pişirilir. Çok hafif ateşte yumurta sarıları ilave edilip, iyice karıştırılır. Kaba ve parça etler tepsiye yerleştirilir. Üzerine hazırlanmış sos dökülür. Fırına verilir. İyice pişince servis yapılır.
Yapılışı:

0 yorum:

Yorum Gönder