Bolu yemekleri

Yazan: Unknown - 19 Ağustos 2013 Pazartesi | 21:01





MANTAR SOTE





Malzemeler:

  • 1 kg. mantar (Kanlıca)
  • 2 adet olgun domates
  • Birkaç tane sivri biber
  • 2 baş soğan
  • birkaç diş sarımsak
  • 1/2 bardak su
  • tuz, karabiber



Hazırlanışı: Mantarlar temizlendikten ve bol su ile yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır. Sote yapılacak tavaya bir miktar sıvı yağ konur. Önce doğranmış soğanlar ve küçük doğranmış biberler pembeleştirilir. Küp şeklinde doğranmış ve kabuğu soyulmuş domatesler ilave edilir, önceden hazırlanmış olan mantarlar da ilave edilerek yarım bardak su, tuz, karabiber ve sarımsak katılarak pişirilir.





ÇOBAN KAVURMA




Malzemeler:

  • 1/2 Kg. kuzu eti
  • 250 gr. domates
  • 100 gr. yeşil biber
  • 1 kaşık margarin
  • Tuz ve kekik


Hazırlanışı: Küçük parçalar halinde doğranan et, margarinle kavrulur. Domatesler doğranarak ilave edilir tekrar kavrulur. Daha sonra doğranan biberler etin üzerine konur. Biraz daha kavrulduktan sonra üzerine kekik serpilir ve servis yapılır.





MENGEN PİLAVI





Malzemeler:
  • 1/2 kg. pirinç
  • 250 gr. kuşbaşı kuzu eti
  • 1 bardak tereyağı
  • 1 bardak ince kıyılmış mantar
  • 2 baş soğan
  • 3 adet domates
  • 8 bardak et suyu
  • 1 kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dereotu
  • 1 bardak ceviz içi
  • tuz ve karabiber


Hazırlanışı: Haşlanan pirinçler tuzlu ılık suda bir saat kadar bekletilir. Soğuk su ile iyice yıkanıp süzgece alınır. Tencere ateşe konur,yağın bir kısmı kızdırılır, çentilmiş soğanlar ve et eklenir karıştırılır. Birkaç dakika kavrulduktan sonra et suyu eklenir üzerinde biriken köpük alınarak yarım saat kaynatılır. Sonra pirinç, şeker, tuz ve biber eklenerek 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Kalan yağ bir tavada kızdırılarak üzerine dökülür. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır bir süre sonra kekik, dereotu ve ceviz üzerine serpilir ve servis yapılır.








Bolu Usulü Patates Çorbası Malzemeleri



1 soğan
7 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
3 patates
8 su bardağı su
Terbiyesi İçin5 yemek kaşığı un
2 kepçe dolusu yoğurt
Tuz
Üzeri İçin 2 yemek kaşığı tereyağ
Kırmızı pul biber
Hazırlanışıİnce doğranmış sarımsak ve soğan sıvıyağda 5 dakika kavrulur.
 Küp küp doğranan patatesleri  ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Kavrulan içe sekiz bardak su ilave edip patatesler yumuşayana kadar kaynatalım..
Cam kapta un ,yoğurt,tuz karışımı çırpılır.
 Yavaş,yavaş  kaynayan çorbaya terbiyesini katarak çorbayı hızlı hızlı karıştıralım.
Kısık ateşte çorbayı beş dakika daha tutupocaktan alalım.
 Çorbamızın üstüne ayrı tavada erittiğimiz tereyağ,pul biber karışımını gezdirerek servise sunalım.






BOLU KEBABI




Bolu kebabı malzemeleri

       4 Adet palıcan
       400 gr kuşbaşı doğranmış et
       2 Adet soğan
       250 gr mantar
       2 Adet domates
       Yarım çorba kaşığı salça
       1 Su bardağı et suyu veya su
       Sıvıyağ Tuz
        karabiber
       Domates
       dolmalık biber dilimleri

Süslemek için
    Bolu kebabı hazırlanışı
    Bolu kebabı: Patlıcanların ortasını uzunlamasına kesin ve tuz serpin. Yarım saat sonra yıkayıp, kurulayın ve arkalı önlü kızartın. Kestiğiniz patlıcanların ortasını açın. İç kısmını bıçakla hafifçe keserek çıkarın ve küçük doğrayıp bekletin. Diğer yandan, etleri bir tencereye alın. Etler suyunu çekine dek kavurun. Suyunu çekince içine yarım su bardağı sıvıyağı ve doğranmış soğanı ekleyin. 3-4 dakika daha kavurup rendelenmiş domatesleri ve doğranmış patlıcan içlerini ekleyin. 2 dakika daha kavurup, etlerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayarak etler yumuşayana dek pişirin. Mantarları boyuna dilimleyip limonlu suda haşlayın. Ateşten alıp, delikli kepçe ile çıkararak etlere ilave edin. Hazırladığınız etli karışımı ortasını oyduğunuz patlıcanların içine doldurun. Et suyuna salçayı ekleyip ezerek tepsiye boşaltın. Patlıcanları yayvan bir tencerede pişirin. Domates ve dolmalık biber dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder