İZMİR KÖFTE
- 500 Gram Koyun Kıyması
- 3 Adet Domates
- 4 Adet Patates
- 3 Çorba kaşığı Margarin
- 3 Dilim Ekmek İçi
- 1 Adet Kuru Soğan
- Yarım Demet Maydanoz
- Yeteri kadar Karabiber
- Yeteri kadar Tuz
Yapılışı: 2 defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğanı, ıslatılıp sıkılmış ekmek içini, tuz, karabiber ve maydanozu koyun. Bunları iyice yoğurduktan sonra ıslak avuçlarla oval şekil vererek 1 parmak kalınlığına getirin.Patatesleri soyup köfte büyüklüğünde yuvarlak dilimler kesin.Bir tavada margarini eritin ve patatesleri bu yağda kızartıp bir tepsiye dizin.Daha sonra aynı yağda köfteleri kızartıp patateslerin üzerine koyun.Tavada kalan yağa, kabukları soyulmuş, zar şeklinde doğranmış domatesleri veya sulandırılmış domates salçasını koyup 2 dakika kavurun .kapagını kapatıp 15 dk pişmeye bırakın.
KABAK SALATA
Yapılışı:
- 2 Adet Kabak
- 2 Çorba kaşığı Zeytin Yağı
- 2 Dilim Bayat Ekmek
- 250 Gram Yoğurt
- 5 Diş Sarımsak
- 2 Çorba kaşığı Zeytin Yağı (Üstünü süslemek için)
- 1 Çay Kaşığı Pulbiber (Üstünü süslemek için)
GÖLLEME
- 2 Su Bardağı Mısır (Konserve)
- 1 Litre Su
ÇIGIRTMA
- Yeteri kadar sıvı yağ
- Yeteri kadar Sarımsak
- Yarım Kilogram Domates
- Yeteri kadar Biber
- 4 Adet Patlıcan
- Yeteri kadar Tuz
PALAMUT KÖFTESİ
Yapılışı:Önce balığın baştan kuyruğa karnını kesip içini iyice temizleyin. Baş ve kuyruk kısmını atın ve kalan gövde kısmını soğuk tuzlu suda iyice yıkayın.Temizlenmiş balığı tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayın. (balığı kaynar suyun içine atmayın. Su soğukken tencereye koyun, su ile beraber kaynasın).Haşlanan balık soğuyunca, derisini ve kılçıklarını temizleyin.Soğanı rendeleyin.Bir kabın içine ekmekleri ufalayın, soğan rendesini ekleyin, balık etlerini küçük küçük didikleyerek koyun, maydanoz – kekik – tuz – karabiber (isterseniz biraz da kırmızı biber) ekleyin ve yumurtayı da içine kırıp hepsini iyice yoğurun.Bu karışımdan parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.Kızgın yağda kızartın.Kızarmış köfteleri servis etmeden önce bir kağıt havlu üzerine dizip fazla yağı emdirin.Taze roka yaprakları ile servis edebilirsiniz.
SEBZELİ BALIK
Malzemeler
- Karabiber
- Tuz
- 1 yeşil limon
- 1 dolmalık yeşil biber
- 1 dolmalık sarı biber
- 1 dolmalık kırmızı biber
- 6 diş sarımsak
- 1 demet taze soğan
- 1 büyük boy havuç
- 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
- 1 çorba kaşığı soya sosu
- 2~3 çorba kaşığı susam
- 4 temizlenmiş levrek
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- Hazırlanışı
- Biberleri, taze soğanları ve havucu temizleyip jülyen doğrayın.
- Limonu yıkayıp kurulayın ve yuvarlak dilimlere kesin.
- Susam, soya sosu ve üzüm sirkesini bir kapta karıştırıp balıkları ekleyin.
- Harmanlayıp 1 saat bekletin.
- Yağlı kağıdını fırın tepsisine yayın.
- Balık filetoları tepsiye dizin.
- Üzerlerine sebzeleri ekleyin.
- Tuz, karabiber serpip zeytinyağı gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin.
- Balık ve sebzeleri servis tabaklarına alın.
- Sıcak servis yapın
- Kılıç Şiş
- Yılın büyük bölümünde yenebilen gerçek kılıç balığının tadı kolay kolay unutulmuyor. Izgarada, odun közünde pişen balıklarının tadı için pişirim kuralları iyi tatbik edilirse tadına doyum olmuyor. Izgara için hazırlan ateşi yakmak için asla yanmayı kolaylaştıracak mazot, gaz benzeri maddeler kullanılmıyor. Zira ateş ısındıkça çıkan kokular balığın bünyesine sineceği, balığın gaz kokacağı unutulmamalıdır. Izgara yapılacak balık için çam odunu yakılan fırınında ateşin şiddeti geçtikten sonra şişlere dizilen defneyaprağı, domates, biber, kılıç balığı parçaları köz üzerine konuyor.
- Bu arada balıklara ağır ateşte pişirilirken üzerine yöreye has, yemeklere özel bir lezzet kazandıran sızma zeytinyağı sürülüyor. Kızgın ateş üzerine ara sıra damlayan yağdan çıkan duman ve kokular balığın etine hafifçe siniyor, işte bu noktada ızgara balığınız tarifi güç bir lezzet kazanıyor.
- Kırlangıç Balığı Kılçıksız Şiş
- Ayıklanan balıklar, hazırlanan sosa yatırılıyor, domates, defneyaprağı, sarımsak, limon ile beraber şişlere dizilerek pişiriliyor.
- İskorpit Şiş
- İskorpit çarpan balık türlerinden olup, tutması ve ayıklanması hüner istiyor.
Kılçıksız iskorpit balığı parçaları sosta dinlendirilip, defneyaprağı, sivri biber, domates limon ile şişe diziliyor.
Şişte balık yaparken kullanılan ya metal çubuk şişler ya da ağaç çöp şişler oluyor. Ağaç çubuk şişlerin bir farkı sıcağı görünce ısınan şişler içinden bir koku salıyor olmaları. Bu koku nasıl çöp şiş yaparken saz çubuktan çıyorsa, sakız ağacı çöpü kullanılırsa da balık veya karidese hoş bir koku sinmesini sağlıyor.
Dil Balığı Kavurma
Dil balığının kılçığı alınıyor derisi yüzülüyor. Kuşbaşı olarak kesilen balıklar et sote gibi bölündükten sonra tavaya konuyor ve üzerine bolca tereyağı, bir miktar tuz, karabiber, kırmızıbiber, bir iki diş soyulmuş sarımsak ilave ediliyor ve balıklar kendi suyu ile 10 dakikada pişiyor.
Bembeyaz etli dil balıkları, hafif, hazmı kolay oluşları ile akşam yemeklerinde ilk tercihler arasında yer alıyor.
Aynı pişirim şekli ile dil balığı yerine fener balığı da iyi sonuç veriyor.
0 yorum:
Yorum Gönder