İstanbul yemekleri

Yazan: Unknown - 16 Ağustos 2013 Cuma | 15:13




İSTANBUL PİLAVI


4-6 Kişilik
Malzemesi :
3 bardak tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
50 gr. tavuk ciğeri
½ fincan badem
1 fincan haşlanmış bezelye
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
yapılışı:

Tavuk suyu kaynatılır. Ayrı bir tavanın içinde 1 kaşık tereyağı eritildikten sonra badem, bezelye ve tavuk ciğeri sotelenir. Daha önceden 20-30 dakika ılık tuzlu suda beklettiğimiz pirinçler yıkanarak ayrı bir tencerede 1 kaşık tereyağı ile kavrulur. Pirince sotelenen karışım ve tuz ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir. Kaynatılan tavuk suyu pilavın üstünü kapatacak şekilde eklenir. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Demlenmesi için bekletildikten sonra dereotu ve kırmızı biber ilave edilerek sıcak servis yapılır.


DAMAT PAÇA


4 Kişilik
Malzemesi :6 yufka
4 adet tavuk budu ve bir bütün kemikli göğüs
2 kuru soğan
2 yumurta
1 kase yoğurt
3 kaşık un
1 çorba kaşığı tereyağı
4-5 diş sarmısak
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı sirke
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Kırmızı biber
Yapılışı 


Tavukları çukur bir tencerede ikiye bölünmüş soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiber ilavesiyle haşlayın. İyice haşlanınca kemiklerinden ayırın ve soğumaya bırakın. Tavuk haşladığınız suyu ince süzgeç veya tülbentten süzerek ayrı bir kaba alın. Fırın tepsisine 3 yufkayı iri parçalar halinde kopartarak yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiberle harmanladığınız tavuk etlerini yerleştirin. Kalan 3 yufkayı da iri parçalar kopartarak üzerine döşeyin ve keskin bir bıçakla börek dilimler gibi kesin. 3-4 bardak tavuk suyu ekleyerek fırında üstteki yufkalar kızarıncaya kadar pişirin. Tüm malzemenin sıcak fırında içini çekmesini bekleyin.Sosu için :
Bir tencerede tereyağ, yumurta, yoğurt, un, dövülmüş sarmısak, tuz, karabiber ve 2 bardak tavuk suyunu boza kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. En son sirkeyi karıştırıp ocaktan alın. Tabağa aldığınız dilimlerin üzerine bu sosu gezdirin. Son olarak küçük bir tavada sıvı yağda kavurduğunuz kırmızı biberle süsleyerek servis yapın.





GİRİT USULİ BALIK ÇORBASI

1 bardak haşlanmış kuru fasulye
8-10 adet bakla
1 domates
7-8 adet cherry domates
2 patates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, tane karabiber
Yarım demet taze nane
1 fincan rendelenmiş kaşar veya Parmesan peyniri
2 diş sarmısak



Malzemesi :
2 adet Levrek fileto
Yapılışı :
Balık filetolarını irili ufaklı parçalara bölün, çukur bir kapta tuz ve karabibere bulayın. Boyuna kestiğiniz baklaları, küp doğradığınız patatesleri, ikiye böldüğünüz cherry domatesleri ezdiğiniz 2 diş sarmısakla beraber zeytinyağında soteleyin. Tencereye domatesi rendeleyin. Üzerine 2-3 bardak sıcak su ilave ederek kaynatın. Kaynamakta olan bu sosa sırasıyla bakla ve patatesleri, kuru fasulyeyi, ayıkladığınız nane yapraklarını ve en son balık parçalarını ilave edin. Çok fazla karıştırmadan, kısık ateşte 15-20 dk pişirin. Suyu ne çorba kadar çok, ne de yemek kadar az olmalıdır. Rendelenmiş peynir ve nane yapraklarıyla servis yapın



SELANİK USULİ SALATA OMLET


2 Kişilik
Malzemesi :
4 Yumurta
1 Kırmızı Biber
1 Soğan
2 Domates
2 Çarliston Biber
150 gr Hellim Peyniri (tuzunu almak için ılık suda 15-20 dk bekletebilirsiniz)
8-10 adet çekirdekleri çıkartılmış Siyah Zeytin
Zeytinyağı
Tuz, Kara


Yapılışı :
Yumurtaları çukur bir kapta tuz ve biberle karıştırarak iyice çırpın. Kırmızı etli biber, çarliston biber, soğan ve domatesleri iri doğrayın. Zeytinleri ortadan ikiye bölün.
Hellim peynirlerini dilimleyip küçük bir tavada zeytinyağında kızartın. Üstüne doğradığınız malzemeleri ekleyerek soteleyin. Çırpılmış yumurtaları yayvan bir tava veya krep tavasında omlet kıvamında ters yüz ederek pişirin. Sotelenen malzemeyi üstüne yerleştirerek kızarmış ekmekle servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder