Karaman yemekleri

Yazan: Unknown - 17 Ağustos 2013 Cumartesi | 18:27








ARABAŞI ÇORBASI:


,Gerekli malzeme: Hindi veya tavuk, tereyağı, un, acı kuru biber (süs biberi).
Yapılışı: Arabaşı çorba ve hamuru olmak üzere iki bölümdür.Çorbası: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un koyarak rengi kahverengiye gelene kadar kavrulur. Diğer tarafta içinde kaynamış hindi veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür. Acı süs biberi ilave edilir. Haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilir ve özleşinceye kadar kaynatılır. Hamuru: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra su bulamaç, tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya sinilere ince olarak dökülür. Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış aylarında sıkça yapılır






KÖY DOLMASI (İlisıra Dolması): 




Gerekli Malzeme: Taze veya kuru patlıcan (uzun ince doğranmış) bulgur, kıyma, maydanoz, baharat, tereyağı,salça,tuz,domates





Yapılışı: Kuru patlıcan haşlanır. Kıyma, bulgur,rendelenmiş domates, salça, maydanoz ve baharat ilave edilen harç karıştırılır ve el içerisinde oval hale getirilir.(İçli köfte şeklinde) daha sonra haşlanmış patlıcanlar dışında sarılarak tencereye yerleştirilir. Üzerine örtecek kadar su konur. Tuz ilave edilir. Bir ağırlık konarak ağzı kapatılır ve 45 dakika pişirilir. Sarımsaklı süzme yoğurt ilave edilerek yenir.






SUSUZ KEBAP (Calla – Güveç): 



Gerekli Malzeme: Koyun eti, patlıcan, soğan, yeşil biber, domates, salça, tuz, sarımsak, baharat, içyağı.Yapılışı: Toprak tencerenin tabanına iç yağı seriler, önceden hazırlanmış olan et parçaları üzerine döşenir. Etin üzerine doğranmış patlıcan, salça, soğan, yeşilbiber, sarımsak ve domatesler yerleştirilir tuz ve baharat da ilave edilerek pişirilir







.KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI: 




Gerekli Malzeme: Kabak çiçeği, kıyma, bulgur, kuru soğan, salça, domates, yeşil biber, maydanoz, tuz, karabiber.Yapılışı: Sabah erken saatte kabak çiçekleri toplanır. Çiçeklerin sap kısımları kesilir, ortasındaki sarı noktacıklar elle koparılır. Yıkanır, temizlenir. Diğer taraftan soğan, biber, domates, maydanoz ince olarak doğranır. Kıyma, bulgur, tuz, karabiber ve salça ile harç hazırlanır. Hazırlanan iç kabak çiçeklerinin içine doldurulur. Doldurulan için dökülmemesi için çiçeklerin uç kısımlarıyla ağızları kapatılır. Yeterince su ile pişirilir.



0 yorum:

Yorum Gönder