KURULUK DOLMASI
Malzemeler (8 kişilik)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı bulgur
- 250 gr. yağlı kıyma varsa 50 gr. kadar kuyruk yağı
- 1 orta boy soğan
- 3 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumakta olur.
- 8-10 dal maydanoz,dereotu
- 1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber varsa biraz reyhan
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
- Ayrıca patlıcan,biber,kabak kuruları. Varsa 1 demet asma yaprağı
- Pirinç ve bulguru yıkayın, eti ince doğranmış maydanoz, dereotu, sarmısak ve soğanı ekleyin.
- Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun. İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin.
- Bir tencereye kuruları ve yaprağı alıp üzerine sıcak su ekleyin. Hafif yumuşayana kadar haşlayın. Ocaktan alınca suyunu süzüp üzerine soğuk su ekleyin ki, sıcaklığıyla erimesinler.
- Hazırladığınız içten dolmaların içini doldurun. Çok doldurmayın, şişme payını hesaba katın. Elinizle hafifçe yassıltın.Ağızlarını bastırın.
- Tencerenin dibine bir kaç yaprak serin. Dolmaları karışık olarak yerleştirin.
- Yapraklarıda sarıp dizin.
- Ayrı bir tavaya yarım kaşık salça, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını eritip sos hazırlayın. Biraz sulandırıp dolmaların üzerine dökün.
- Varsa dolma taşı veya ısıya dayanıklı düz bir tabağı dolmanın üzerine kapatın.Üstten görünecek kadarsıcak su ekleyip pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 1 saat pişirmeniz yeterli.
0 yorum:
Yorum Gönder