Erzurum yemekleri

Yazan: Unknown - 4 Temmuz 2013 Perşembe | 14:55


Kadayıf Dolması : Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılır.Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenir. 


Ayran aşı




Aynan aşı, Ramazanda, iftar sofralarında 30 gün süre ile başköşede yerini alır.
Ramazan ayları dışında da pişirilir.
Diğer yörelerde adı yoğurt çorbası olan bu çorbaya Erzurum'da ayran aşı denir.
Bir ölçek gendime (aşlık) iyice pişirilir.
Başka bir kapta hazırlanan ve içine birazcık un katılan yoğurt (buna urva denir) gendime ile karıştırılarak ateş üzerine konur. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Diğer tarafta hazırlanan köfteler içine katılır. Aş otu dene ve Erzurum'da yetişen maydanoz türü çok güzel bir ot ilave edilir. Bir tavaya bir baş soğan doğranır. Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır (buna soharıç) denir. Çorbanın üzerine dökülür ve sıcak sıcak servis yapılır. Ayran aşı yoğurtla yapıldığı gibi yayık ayranından yapılırsa eğer tadına doyum olmaz.



Çaşır :



Çaşır, çiriş gibi dağlarda yetişen buruk bur tadı olan yabani bir bitkidir.
Çaşır yenildiği gibi, patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir.
Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir. Erzurumlu yılda en az bir defa çaşır yer. Şifalı olduğuna inanılır.







Yöresel Erzurum yemekleri- Su böreği


MALZEMELER8 ad. yumurta1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

içi için;400 gr. peynir
1 demet maydanoz
Arasına sürmek için;
1/2 kg. yakın eritilmiş tereyağ
HAZIRLANMASI:
1-Yumurtaları,tuzu ve unu mutfak kabınıza koyup iyice özleşene kadar yoğurun.Oluşturduğunuz hamur pürüzsüz bir kıvamda olmalı.Hazırladığınız hamuru 30 dk. kadar dinlenmeye bırakın.
2-İçi için gerekli olan malzemeyi karıştırıp bir kenara alın.
3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzu 12 ad. bezeye bölün.Her birini yufka büyüklüğünde açın.Her yufkayı önce ortadan ikiye, sonra tekrar ikiye ve son olarak tekrar ikiye katlayın.(Bu katlama işlemi diğer yufkalar açılırken açılmış olan yufkalar kurumasın diye yapılıyor.)
4-Tereyağınızı eritin.Yuvarlak tepsinizi bolca yağlayın.İlk kat yufkayı haşlamadan olduğu gibi tepsiye yayın.
5-Yayvan bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın.Ocağın yanına soğuk su dolu yayvan bir tencere koyun.Katladığınız yufkalarınızı katlarından teker teker geri açıp kaynar suya atın ve haşlayın.Daha sonra soğuk su dolu tencereye atıp şoklayın.(Su ılındıkça soğuk su ile değiştirin.)Haşlanmış yufkaların suyunu elinizle sıyırıp kağıt havluyla iyice alın ve tepsinize dizin.2 yufkada bir aralarını bolca tereyağlayın.6.yufkaya geldiğinizde içi yerleştirin.Diğer yufkalarıda sırayla haşlayıp yerleştirin.En üst yufkayı, en alttaki yufkada olduğu gibi haşlamadan serin.
6-Hazırladığınız böreği ocağa oturtun.Altı kızarana kadar tepsiyi çevire çevire pişirin.Alt kızardığında başka bir tepsi yardımıyla böreği alt üst edin ve üst tarafı da kızartın.Kızartma işleminiz bittiğinde servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun
















0 yorum:

Yorum Gönder