Ağrı yemekleri

Yazan: Unknown - 14 Eylül 2013 Cumartesi | 19:05





ABDİGÖR KÖFTE


MALZEMELER (6-7 kişilik)
1 kg. dana bonfile
2 adet yumurta1 adet soğan2 çorba kaşığı un1,5 su bardağı su2 çay kaşığı karabiber2 çay kaşığı kırmızı tozbiberTuz
HAZIRLANIŞIBonfile et tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür. Ete tuz eklenip 15 dakika daha dövülür. Bu işlemin ardından 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un,eklenerek yoğrulur.Geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyulur, tuz eklenir. Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 - 25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır. Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.




HAŞIL



Malzemesi:
3 su bardağı haşıllık buğday ( yani çok ince çekilmiş, dövülmüş ince bulgur taneleri şekline getirilmiş aşurelik buğday) 1 çay kaşığı tuz Üzeri için: 1 su bardağı ayran ( sarmısaklı veya sarımsaksız ) 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin
 Yapılışı :
Haşıllık buğdayı yıkadıktan sonra süzelim. Bir tencereye alalım. Üstünü örtecek kadar su ilave edip, tuzunu ekleyelim. Buğdayları iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim. Sonra geniş bir servis tabağına pişen haşılı alalım. Bir kaşık yardımıyla düzeltip ortasını çukurlaştıralım. İsteğe göre buraya sarımsaklı veya sarımsaksız ayranı dökelim. Üzerine de iki kaşık eritilmiş ve kızdırılmış yağı gezdirip sıcak olarak servis yapalım.





ERİŞTELİ PLAV




Malzemeleri : yeşil mercimek, erişte, tereyağı, tuz, su, patates
Yapılışı : 250 gr. Mercimek ayrı bir tencerede haşlanarak süzülüp, acısı giderilir. Ayrı bir tencerede kaynatılan suyun içine bir kilogram erişte dökülür. Az bir süre kaynatılarak suyu süzülür. 3 yemek kaşığı tereyağı eritilerek halka halka doğranan patatesler yağda kızartılarak üzerine erişte ve mercimek ilave edilerek kısık
 ateşte demlenmeye bırakılır.




TENCEREDE ŞİŞ KEBAP






Yapılışı : Domatesler orta büyüklükte parçalara ayrılır. Biberler üç parçaya bölünür. Soğanların parçalanmamasına dikkat edilerek domatesler gibi doğranır. Daha sonra hazırladığımız malzemeyi ve kuş başı etleri aynen şiş kebap yapar gibi çöplere bir et bir sebze gelecek şekilde dizilir. Hazırladığımız şişleri bir büyük kaşık tereyağı koyduğumuz genişçe bir tencerede iyice esmerleşinceye kadar çevrilir. Bütün şişler hazır olduğunda başka bir tencereye bir yada büyüklerine göre iki domates rendelenir. Bir biber ufak  ufak doğranır. Birazda yağ eklenerek sos hazırlanır. Sonra hazırlanan şişlerde tencereye koyularak yarım saat kısık ateşte pişirilir



TANDIRDA KAZ ÇEKMESİ




Yapılışı: Tandır yöremizde hemen hemen her evde bulunur. Bir bucuk metre derinliğinde kesik huni şeklinde kırmızı toprakta yapılmış bir ocaktır. İçinde odun veya tezek yakılarak kızdırılır. Ekmek ve yemek yapımında kullanılır. Kaz kesildikten sonra 4-5 saat güneşe doğru asılarak kurutulur. Bu sırada bulgur tuzlu suda haşlanır. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alınır. Suyunu çekip göz göz olmaya başlayınca tavada kızdırılmış tereyağı üzerine dökülür, tandırın dibine oturtturulur. Tam üstüne gelecek şekilde kaz ayaklarından aşağıya doğru asılır. Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üzerine damlar. Pilavda tandırın sıcaklığında demlenir. Kaz piştikten sonra çıkarılır. Etleri pilavın üstüne konularak sıcak sıcak yenilir. Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı ayrı yapılır. Kaz fırında ayrı kızartılır. Her ikisi de sıcakken kazın fırın tepsisinde biriken yağı pilavın üzerine dökülerek birlikte sıcak sıcak yenilir.


0 yorum:

Yorum Gönder