Amasya yemekleri

Yazan: Unknown - 15 Eylül 2013 Pazar | 20:23








AMASYA ÇÖREĞİ


Malzemeler:3,5 su bardağı süt½ su bardağı sıvıyağ1 paket yaşmaya1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı şekerAldığı kadar un200gr. tereyağıCeviz (dövülmüş)
Malzemeler:3,5 su bardağı süt½ su bardağı sıvıyağ1 paket yaşmaya1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı şekerAldığı kadar un200gr. tereyağıCeviz (dövülmüş)


Hazırlanışı: Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın. Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun. Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin. Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin. Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin






BAKLA DOLMASI



    
Kullanılan Malzemeleri 200 gr. bakla, 1 başsoğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg. kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çaybardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak.          
            Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvıyağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur.Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır.              










HALUÇKA





Malzemeler:2 parça bütün tavuk budu1 su bardağı haşlanmış nohut2 su bardağı tavuk suyu1 adet orta boy kuru soğan2 yemek kaşığı domates salçası2 yemek kaşığı ayçiçek yağıHamuru için;1 adet yumurta1 kase un1 çay bardağı su1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberBir tutam maydanoz
Yapılışı: 2 parça bütün tavuk budu 2 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuzla düdüklü tencerede haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri temizlenir ve orta büyüklükte parçalara bölünür. Hamuru için; bir yumurta, 1 kase un, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber kaşıkla karıştırılır. Kek harcı kıvamındaki karışıma, sap kısımları temizlenmiş ve incecik doğranmış bir tutam maydanoz eklenir ve iyice karıştırılır.  Bir orta boy kuru soğan küp şeklinde incecik doğrandıktan sonra 2 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla orta büyüklükte bir tencerede kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Domatesler de kavrulduktan sonra bir bardak su ilave edilip bir iki dakika kaynatılır. Üzerine haşlanan tavuk etlerinin suyuyla birlikte çorba kıvamına yetecek kadar su ilave edilir. ( İki bardak haşlanmış et suyu da dahil 5-6 bardak) Didiklenen etlerle birlikte önceden haşlanmış olan bir su bardağı nohut eklendikten sonra suyun iyice kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra hazırlanan harçtan bir çay kaşığı kadar alınarak diğer malzemelere eklenir. (Hamurun kaşığa yapışmaması için çay kaşığı çorba suyuna batırılır.) Çay kaşığı yardımıyla suya karışan harç, suyun içinde küçük toplar şekline gelir. Top şeklindeki hamurlar pişinceye kadar (yaklaşık 15 dakika) kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzeri ince ince doğranmış maydanozla süslenerek servis edilir.


0 yorum:

Yorum Gönder