Bilecik yemekleri

Yazan: Unknown - 16 Eylül 2013 Pazartesi | 11:07







PİRUHİ






150 gr. tereyağı 
250 gr. yoğurt 5 diş sarımsak Harcı için: 3 çorba kaşığı tereyağı 3 orta boy soğan 300 gr. kıyma (kuzu) Hamur için: 2 adet yumurta 1 su bardağı soda 4 su bardağı un 1 tatlı kaşığı tuz 
Tereyağı eritilir, ince kıyılmış soğan koyulup kavrulur ve kıymada katılarak iyice kavrulur. Yumurta yoğurma kabına alınıp çırpılır, soda da eklenip tekrar çırpılır. Tuz ve un konup yumuşak ve pürüzsüz bir hamur yapılır. 4 bezeye ayrılıp her bir beze yufka inceliğinde açılarak 4 cm lik karelere kesilir.Hazırlanan içten alınıp ortalarına koyulup muska şeklinde kapatılır. Tepsiye dizilir.Tencerede tuzlu su kaynatılır. Piruhiler 10dakika kadar haşlanır ve sahana yerleştirilir.Tereyağı kızdırılır. Yoğurda dövülmüş sarımsak konup çırpılır. Piruhilerin üzerine dökülür. Ardından kızdırılmış tereyağı gezdirilir.







OVMAÇ ÇORBASI






50 gr margarin 

1 bardak  un 
250 gr kıyma 
1 adet soğan 
2 adet domates 
6 su bardağı su veya et suyu 
2-3 dal taze nane 
Tuz, karabiber 

Bir kabın içinde unu, üzerine az su serpiştererek karıştırılır. Sert hamur haline gelen hamuru ellerinizi avuşturarak iki el arasında kuskus gibi taneler oluşturulur. Margarini tavada eritip kıyılmış soğan ve kıymayı kavurulur. Kıyma suyunu çekince küçük kesilmiş domates, karabiber ve tuzu ilave edip 2 dakika daha karıştırılır. Suyunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynamaya bırakılır. Üzerinde oluşan köpüğü kevgirle alınır. Hazırlanan hamurlar içine serpiştirerek 5 dakika daha kaynatılır. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapılır.








PARMAK KÖFTESİ



MALZEME: 
Ince bulgur 1+1/4 su bardağı 
Maydanoz 1/4 bağ İrmik 5/7 su bardağı Sarımsak 2 diş Su 1+1/2 su bardağı Domates salçası 1/2 çorba kaşığı Yumurta 1 adet Ayçiçek yağı 3 çorba kaşığı Biber salçası 1/4 çorba kaşığı Karabiber 1/2 çay kaşığı Kimyon 1/2 çay kaşığı Tuz Soğan 1 adet 
YAPILIŞI: 


Bulguru ve irmiği bir kapta karıştırın. Üzerine suyun 1 bardağını ekleyip 15 dakika şişmeye bırakın. Yumurtayı, unu, salçayı, tuzu, biberi ve kimyonu da katarak 10 dakika yoğurup köfte harcını hazırlayın. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi suyla ıslatıp harcı avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin. Ortasına bastırarak çukurlaştırın. Harç bitinceye kadar bu işlemi sürdürün. Bir tencerede bolca tuzlu su kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atıp 15 dakika haşlayın. Bir süzgece çıkarıp, iyice süzülmeye bırakın. Soğanı, sarımsağı, taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın. Yağı tavada kızdırın. Soğanı ve sarmısağı içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı, taze soğanı ve maydanozu, kalan suyu ve tuzu katıp karıştırın. Bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. 2-3 dakika pişirerek ateşten alın. Üzerine sosunu gezdirip sıcak olarak servis yapın. Bu köfte hiç sos konmadan üzerine sarımsak yoğurt gezdirilerek de yenilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder