Patlıcan çorbası

Yazan: Unknown - 18 Kasım 2013 Pazartesi | 18:33

Yörelerin güzeli güneydoğudan Adıyaman mutfağına özgü bir yemek.Patlıcan sevmem yemem diyenlere dadına baktıklarında inanmayacaklar böyle lezzetli olabileceğine,özellikle denetin derim.


PATLICAN ÇORBASI


Malzemelerimiz;

3 adet patlıcan, 4 tepeleme çorba kaşığı süzme yoğurt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tepeleme çorba kaşığı un, 1 diş sarımsak, 6 bardak kaynamış su, 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber,

Üzerine;

1 silme çay kaşığı kırmızı toz biber, 2 çay kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı tereyağı+ 1 çorba kaşığı sıvı yağ

Yapılışı;

Patlıcanları size nasıl pratik geliyorsa o şekilde közleyin. Ben daha önce de yazmıştım, büyük eski bir teflon pilav tenceresine koyup, kapağını kapatıp, yüksek ateşte çevire çevire közlüyorum. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra, kesme tahtası üzerinde ince kıyın. Mikser karıştırma kabınızın içine 4 tepeleme çorba kaşığı süzme yoğurdu koyun, 1 diş sarımsağı ayıklayıp ezin ve yoğurt ile iyice karıştırın. Közlenmiş ve ince kıyılmış patlıcanları yoğurdun içine koyup, blender ile iyice pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın ve bir kenarda bekletin.

Çorba yapacağınız tencerenin içine, yarım çay bardağı sıvı yağı ve 1 tepeleme çorba kaşığı unu koyup, sararana kadar kavurun. Sonra yavaş yavaş 6 su bardağı kaynamış suyu döküp, kaynatın. Daha sonra bu kaynamış olan sudan kepçe ile alarak, yavaş yavaş kenarda bekleyen patlıcanlı yoğurtlu karışıma ilave edip, sürekli karıştırarak kaynayan sudan ilave edin. Daha sonra bu karışımı ocakta kaynayan, unlu suyun üzerine ilave ederek, karıştırmaya devam edin. Birkaç taşım kaynadıktan sonra, 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberi ilave edip ocaktan alın.

Küçük bir cezvenin içine 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı sıvı yağı koyarak, içine kırmızı toz biber ve kekiği atıp, hafif cızladıktan sonra ocaktan alın ve çorbanızı kaselere koyduktan sonra, 1 tatlı kaşığı ile bu kekikli karışımdan dökerek servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder