Elazığ yemekleri

Yazan: Unknown - 2 Ağustos 2013 Cuma | 15:55




HARPUT KÖFTE




MALZEMELER : 6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.
YAPILIŞI :
  • Süt veya su, un ile karıştırılarak  hamur yapılır.
  • Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.
  • - Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.
  • - Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.
    MALZEMELER :
    1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et  ölçüsünde ince  bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydonoz ve reyhan.
    YAPILIŞI            :
    •    - Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.
    -Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulgur  
     yoğrularak ete  dahil  edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.
                -  Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur
    - Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür
    -Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.
    -   Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.




    İÇLİ KÖFTE




    MALZEMELER :
    1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.
    YAPILIŞI           :
        İÇİ
            - Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
            - Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
      DIŞI
            - Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
    -      Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.

    -      Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.

    -      Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.

    -      Sıcak olarak servis yapılır.



    GÖMME



    MALZEMELER :
    1500 gr  un (kepekli un), 750 gr  kıyma veya kavurma, 200 gr  ceviz, 100 gr  tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.
    YAPILIŞI            :
    • Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
    • Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
    • Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
    • - (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
    • Ceviz havanda dövülür.
    • Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
    • Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
    • Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
    • En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
    •  Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.

0 yorum:

Yorum Gönder