HARPUT KÖFTE
MALZEMELER : 6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.
YAPILIŞI :
- - Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.
- - Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.
- - Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.
- - Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.
MALZEMELER :1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydonoz ve reyhan.YAPILIŞI :- - Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.
-Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulguryoğrularak ete dahil edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.- Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur- Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür-Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.- Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER :1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.YAPILIŞI :İÇİ- Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.- Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .DIŞI- Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.- Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.- Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.- Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.- Sıcak olarak servis yapılır.GÖMME
MALZEMELER :1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.YAPILIŞI :- - Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
- - Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
- - Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
- - (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
- - Ceviz havanda dövülür.
- - Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
- - Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
- - Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
- - En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
- - Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder